Вие сте тук Полезна информация / Тайланд, Полезна информация 21.04.2019 /
Тайланд, Полезна информация
Тайланд, Полезна информация
Тайланд, Полезна информация
Тайланд, Полезна информация
Тайланд, Полезна информация
Thailand Information 01

Полезна информация за Тайланд
Тайланд
е всичко онова, което очаквате да бъде една екзотична азиатска дестинация - истинско пиршество за сетивата: с типична азиатска култура, чудесна кухня, приказни острови, колоритни племена в хълмистите райони, бурен нощен живот, едни от най-добрите шопинг центрове в Югоизточна Азия и не на последно място - дружелюбни и усмихнати жители.

Сравнително голям по територия, приблизително с размерите на Франция, и с население около 61 милиона души, Тайланд е страна с разнообразен релеф - от планинските и горски масиви на север, през високото североизточно плато, скътало множество археологически и антропогенни находки, огромните оризови и плодни полета в централните равнини, до безкрайната плажна ивица на юг и едни от най-известните плажове в Патая, Пукет, Ко Самуи, о-в Фи Фи и Хуа Хин.

Страната е разделена на 76 провинции, които се делят на райони, под райони и села.
Столицата Бангкок е център на политическия, търговския, индустриалния и културен живот на страната, врата към страните от Индокитай и Мианмар. Той е и седалище на кралското семейство.

С богатата си култура, традиции, дълголетна история, тропически климат и гостоприемство, Тайланд е неизчерпаем източник на наслада за своите гости.

Кое е най-подходящото време за пътуване?
Активният туристически сезон в кралството съвпада с европейската зима - от средата на октомври до края на февруари. Тогава цените са по-високи, а хотелите пълни - затова направете си предварително резервация. Времето извън сезона обаче не е нетърпимо и някои туристи споделят, че с удоволствие ще избегнат претъпканите плажове и високите цени през активния сезон за сметка на лекия извън сезонен дискомфорт. Тайланд има две отличаващи се климатични зони - тропическа на юг и саваннотропическа на север. Северният и централният ареал на държавата (вкл. Банкок) имат три ясно изразени сезона. Горещият сезон продължава от март до май, със средни температури 35вС, като най-горещият месец е април. През този период понякога вали.
В последните години обаче дъждовният сезон започва още през април и продължава с прекъсвания до късния ноември, даже декември. Средната температура е 29 С, а влажността - 90%. Въпреки че този сезон е известен със силните си поройни дъждове, рядко вали цял ден. От юни натам обикновено вали късно следобяд или вечерта за около 3-4 часа, често причинявайки наводнения и задръствания на трафика. Трекингът в северните райони не се препоръчва в този период. В Банкок очаквайте смог от април до август.
Студеният сезон, от ноември до февруари, има температури от 26 С до 30 С, с редки валежи. На север студеният сезон съответства на пиковия туристически сезон. На южния тайландски полуостров вали с прекъсвания през цялата година, като дневните порои са през дъждовния сезон. Ако пътувате до Пукет или Ко Самуи, хубаво е да знаете, че двата острова редуват пиковите си сезони. Оптималното време за Пукет е между ноември и април. За Ко Самуи е обратно - най-добре е да отидете там между февруари и октомври.

Пари: Валута. Тайландската валута се нарича бат (пише се В, Bt или Bht) и се разделя на сто сатанга. Малките медни монети са по 25 и 50 сатанга, сребърните -no 1B, 2В (рядко) и 5В. По-големите монети от 10В са сребърни с медна вложка. Банкнотите са с деноминации от 20В (зелена), 50В (синя), 100В (червена), 500В (виолетова) и 1000В (кафява). Обменни стойности. За по-актуален курс вижте на www.xe.com. Приемливо място за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.

Местната храна: Тайландската храна е много вкусна и е популярна по цял свят. Но туристите трябва да знаят, че храната, която се продава по уличните сергии често е много подправена и люта и може да изненада западния вкус. Но повечето ресторанти и хотели са адаптирали менюто си и предлагат по-малко подправени ястия. Оризът присъства винаги на масата в Тайланд.

Визов режим: Тайландските власти винаги са изисквали визи за български граждани. С подобен визов режим са още 65 държави освен България. Трябва да се отбележи, че в момента не съществува никакъв проблем с получаването на тайландска виза от български граждани. От месец юни 2003 година. Почетният консул на Тайланд в България е упълномощен да издава входни визи за посещение в Кралството и вече не е необходимо на българските граждани да пътуват до Букурещ, където се намира посолството на Тайланд отговарящо за България, както и да се плаща за куриерски разходи.

Необходими документи за Туристическа виза: Попълнен формуляр за искане на виза, Служебна бележка от месторабота, Копие на самолетните или други билети, Внесена такса, Паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в Кралството, Една актуална снимка

Thailand Information 01
Thailand Information 02
Thailand Information 03
Thailand Information 04
Thailand Information 05
Thailand Information 06
Thailand Information 07
Thailand Information 08
Thailand Information 09
Thailand Information 10
тази страница е посетена 15367 път(и)
Всички оферти » Тайланд, Полезна информация
Всички оферти » Тайланд, Полезна информация
Всички оферти » Тайланд, Полезна информация
Всички оферти » Тайланд, Полезна информация
Всички оферти » Тайланд, Полезна информация
1

24.06.2010
10

24.06.2010
2

24.06.2010
3

24.06.2010
4

24.06.2010

общо 10 оферти
сортирай по: име  дата Още...
Още...
Още...
Още...
Още...