Вие сте тук Полезна информация / Гърция, Полезна информация 27.05.2019 /
Гърция, Полезна информация
Гърция, Полезна информация
Гърция, Полезна информация
Гърция, Полезна информация
Гърция, Полезна информация
остров Милос, Гърция, Полезна информация

Милос – островът на Венера Милоска и още нещо...
Пети по големина сред Цикладите, Милос е един от най-красивите гръцки острови. Разбира се, не може да се похвали с драматичните пейзажи и фантастичните залези на Санторини, нито с нощния живот на Миконос, но разполага с невероятно красив вулканичен пейзаж, искрящо бели скали, лабиринти от подводни пещери и тесни дълги заливчета, безкрайни плажове, брегове, украсени с наниз от белосани къщи с лазурно сини, ярко червени или изумрудено зелени врати и прозорци...Милос има вулканичен произход, което обяснява чудатите форми и цветове на скалите му.

Athens Acropol

Полезна информация за Гърция
Гърция заема южната част на Балканския полуостров. Гръцки са над 200 острова в Йонийско, Средиземно и Егейско море с обща площ от 24.8 хил. кв. км. По-големи острови са Крит, Евия, Родос, Лесбос, Хиос, Тасос, Корфу.

Столица: Атина

Граничи с Албания, FYROM, България, Турция и има брегова линия – 15 021 км. Голяма част от територията е заета от ниски и средно високи планини. Най-висока е Олимп с връх Митика – 2 917 м. Равнините са разположени в крайбрежните райони – Тесалийска, Солунска, Западнотракийска и др. Климат – субтропичен, средиземноморски. Средните температури за януари са от 4 до 12 градуса Сº, за юли от 25 до 27 градуса СºГлавни реки – Вардар, Струма, Места, Марица (долните им течения). Езера – Преспанско, Лагадинско, Богданско.

Парична единица: Паричната единица в Гърция е еврото. В големите градове можете да ползвате кредитни и дебитни карти за разплащане, както и да теглите пари в брой от многобройните АТМ автомати. За разплащане в малките градчета и вътрешността на страната е добре да разполагате с пари в брой.

Телефони: Предвид близостта на Гърция можете да ползвате мобилните си телефони за връзка с България. Телефонен код за Гърция +30.

Транспорт: Най-популярния начин на придвижване за туристите е като си наемат мотопед. Наемът на такъв за ден е около 10 евро и ви е нужна шофьорска книжка, както и да оставите паспорта си като гаранция. Можете да наемете и автомобил, което също не е особено скъпо. За икономичен клас кола наемът за седмица е около 120 евро. Междуградските автобуси в Гърция са много добре работещи. Разбира се те не са основен начин на придвижване за туристи, поради което можете да срещнете трудности при комуникацията с местните жители.

Визов режим: На 1 януари 2007 година гражданите на Република България стават граждани на Европейския съюз и като такива притежават правото на пребиваване на територията на друга държава-членка за срок до 90 дни, без никакви условия или формалности, освен изискването да притежават валидна карта за самоличност или паспорт.

Религия: православни 98%, мюсюлмани 1.3%, други 0.7%

Население: 11 170 957 души (2007)

Език: 99% ГРЪЦКИ (официален), английски, френски

Гърция е морска страна, затова климатът в определени райони търпи резки промени, особено на островите. Поради това, при пътуване, е желателно да се следят синоптичните прогнози. Следва да имате предвид, че дъждовете в континенталната част на страната често започват рязко, проливни са и причиняват наводнения в градските райони и по пътищата. През последните години уличните кражби и обири на жилища не са рядкост. С оглед на личната си безопасност е препоръчително, пребиваващите в Р Гърция български граждани да проявяват засилено внимание и предпазливост при движение в криминогенни райони – обикновено централните части на градовете, където могат да станат жертви на обири на личните вещи и документи. При движение с автомобил шофирайте внимателно, пътищата са хлъзгави. Следете за мотоциклетисти, които се движат с голяма скорост и често не спазват правилата за изпреварване.

Здравни изисквания: При възникване на проблеми със здравословното Ви състояние следва да имате предвид, че между правителствата на Р България и Р Гърция има подписано Споразумение за сътрудничество в областта на здравната помощ. Съгласно него, двете страни се задължават да оказват безплатна медицивска помощ на гражданите от другата страна, временно пребиваващи на тяхна територия, когато през този период е възникнало остро заболяване или злополука. Необходимата медицинска помощ се предоставя безплатно до момента, в който стане възможно завръщането на болния в страната, без опасност за живота или влошаване на състоянието му. В случай, че лицето желае да продължи лечението си, то следва да заплати оказваните му медицински услуги. Условието за предоставяне на такава безплатна медицинска помощ изискват съответното лице да е влязло и да пребивава законно в страната.

Митнически изисквания: Гръцките митнически разпоредби не ограничават размера на внасяната валута, но е необходима същата да бъде декларирана. Следва да се проявява особено внимание при внасяне на лекарства. Някои от медикаментите, свободно продавани в българските аптеки и съдържащи минимални количества наркотични вещества са под особен контрол в Р Гърция и нерегламентираният им внос е забранен. В случай, че такива бъдат намерени, може да бъде отправено обвинение в контрабанда на наркотици, със всички неблагоприятни последствия. При влизане в Република Гърция не е препоръчително да се пренася багаж на други лица, чието съдържание не е известно. При посещение в страната с автомобил, пред гръцките митнически власти е необходимо да се представят документите му, валидно свидетелство за правоуправление на МПС, както и международна застраховка /зелена карта/ с валидност съответствуваща на срока на престоя в Република Гърция. Износът на автомобила следва да се направи в определеният срок. Превишаването му се санкционира с парични глоби, които не са малки. При загубване на задграничния паспорт, в който е вписано превозното средства е необходимо незабавно да се уведоми полицията, от която да се изиска протокол, с който впоследствие да може да се изнесе автомобила.

Посолство на България в Атина:
GREECE, 15452 ATHENS
Embassy of the Republic of Bulgaria
33-A, Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Tel.: 0030210/ 67 48 106; 67 48 107; 67 48 708, факс: 0030210/ 67 48 130

Генерално консулство на България в Солун:
GREECE, THESSLONIKI
Consulat General de la Republique de Bulgarie
Nikolau Manou №12 Str.
Tel.: 00302310/ 829 210; 829 211; 869 505; 869 510; 869 5210
Fax: 00302310/ 85 40 04

тази страница е посетена 12575 път(и)
Всички оферти » Гърция, Полезна информация
Всички оферти » Гърция, Полезна информация
Всички оферти » Гърция, Полезна информация
Всички оферти » Гърция, Полезна информация
Всички оферти » Гърция, Полезна информация
Атина и величественият Акропол
Шумният и объркан трафик в центъра на града почти не интересува хората по тротоарите. Те не дразнят насядалите по кафенетата. Дори бързащите през тълпите бизнесмени изглеждат напълно самоуверени. Атиняните никога не пропускат да се усмихнат, нито да демонстрират обезоръжаващата си дружелюбност и гордостта от своя град, който продължава да се разраства през новото хилядолетие.
02.02.2011
остров Корфу
Интересни факти за остров Корфу
Гръцкото име на остров Корфу е Керкира, заимствано е от мита за нимфата, отвлечена от морския бог Посейдон.
След разпадането на Византия под напора на алчните кръстоносци, които уж тръгнали да освобождават Светите земи, но предпочели богатствата на Константинопол, този прекрасен остров бил окупиран от генуезци, неаполитанци и венецианци. Последните властвали най-дълго от 1401 до 1797 година и на тях дължим италианското име на острова – Корфу.

04.06.2010
остров Лефкада
Ако мечтаете да изкарате една незабравима почивка, мястото е остров Лефкада - очарователен остров, заобиколен от бели скали и тъмносиньо море. Освен с всичко друго, Лефкада ще Ви завладее и със своята девствена природа, белите си плажове сред азурното море.
21.01.2011
остров Миконос
Интересни факти за остров Миконос
Миконос е островът на забавленията, а историите за нощния му живот са легендарни. За това, скъпи пътешественици, не очаквайте кой знае какви исторически или други забележителности, а ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове, дискотеки...Е, Миконос не може да се оплаче и от липса на плажове, вятърни мелници, катакомби и ...църкви, за които казват, че са точно 365, по една за всеки ден от годината. И всичко това на фона на изкрящата синева.


05.06.2010
остров Милос
Милос – островът на Венера Милоска и още нещо...
Пети по големина сред Цикладите, Милос е един от най-красивите гръцки острови. Разбира се, не може да се похвали с драматичните пейзажи и фантастичните залези на Санторини, нито с нощния живот на Миконос, но разполага с невероятно красив вулканичен пейзаж, искрящо бели скали, лабиринти от подводни пещери и тесни дълги заливчета, безкрайни плажове, брегове, украсени с наниз от белосани къщи с лазурно сини, ярко червени или изумрудено зелени врати и прозорци...Милос има вулканичен произход, което обяснява чудатите форми и цветове на скалите му.
21.06.2010

общо 5 оферти
сортирай по: име  дата Още...
Още...
Още...
Още...
Още...