Вие сте тук Отзиви & мнения / Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013 16.06.2019 /
Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013
Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013
Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013
Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013
Дияна,Георги,Маргарита и Константин 2013
Zakynthos Olimpia Delphi 2013

Здравейте „Куин Турс”!
Благодарим за професионалното и приятелско отношение при осъществяването на замислената от нас ваканция ! За пореден действаме съвместно и за пореден път нещата се случват леко и приятно. 

Очевидно синята магия на Йонийско море е непреодолима, поради което след северния Корфу 2012 г. плануваните други дестинации за почивка през 2013 г. някак от само себе си потънаха и на хоризонта изплува единствената възможна-Закинтос! Толкова именуван, толкова присъстващ…Другият и най-южен островен поглед към тази индигова шир…Препоръчан горещо от „Куин турс”.Стрелката на семейния компас заби натам и не миряса, докато не достигнахме Острова,пътувайки по „Виа Егнатия”,”Йонийския път”,моста Антирио-Рио и ферибота от Килини на Пелопонес.

Настаняването и престоя в удобния хотел „Филоксения” в гр.Циливи,любезно предложен и организиран от „Куин турс”, бяха без забележки.Апартамента беше голям и обзаведен,персонала-услужлив, общителен и приятелски настроен,а добрата храна затвърди приятните ни впечатления. Нарочно избрахме този спокоен хотел,тъй-като с оглед местоположението си бе удачна отправна точка за изследване на Закинтос.Но въпреки това нещо ни теглеше навън и не отделихме много време за „Филоксения”. Определено нашият компас не беше изправен-всеки ден сочеше ново направление,а след достигането му стрелката неуморно ни подсказваше че има още….Устройството явно беше от един модел с компаса на Джак Спароу,тъй-като безпогрешно сочеше не север,а само посоката на желанията ни….

Закинтос е многолик…Зелените нюанси на острова са различни- маслинови,лозови,палмови,борови .На юг са гостоприемните плажове с фин пясък и плитки топли кристални води-Лагана, Каламаки, Геракас,Дафни, Банана бийч,Агиос Николаос,Порто Зоро.Докато на север и запад крайбрежието очарова по съвсем друг начин-високи бели скали,които се срещат със синьото море сред уханието на мента през деня,а при залез се насищат с топлите и меки цветове на оставящото ги да отморят Слънце.Именно тук са родени от танца на морето и брега прословутите „сини пещери” на Волимес и Кери, и любимото дете на Посейдон и Гея,останало на Закинтос-залива Навагио.. Залива Навагио е ….. доста суетен и взискателен красавец-хем изисква да се потопиш в необяснимия и невиждан нюанс на синята му вода,да отмориш на контрастиращия й бял пясък,които ревниво и егоистично пази чрез високите стотици метри светли скали около тях…Хем иска след това да се изкачиш на тези отвесни височини и да се захласнеш,за да можеш да го възприемеш и оцениш в пълнота…След подобно извисяване и съприкосновение с божественото,известните му снимки само свидетелстват,че са правени от хора…

Разходката по вода до сините пещери след този залив е наложителна-северното лице на острова предлага впечатляващи гледки,сътворени от високи върхове и скали,които доста смело се спускат във водата.Именно сред тях са оформени поредица от пещери,покриващи морето,в които същото наднича от всички страни с различни лазурни погледи, намигащи по сводовете им. Западното крайбрежие крие прелюбопитни местенца,едно от които е скалния фиорд Порто Лимнониас,където морето навлиза в тесен ръкав и предлага нов изумителен вариант на водата си ,а по на юг от него са причудливите но и популярни залези на Кери и Мизитрес.

Колорита на Закинтос не е възможен и без удивително постигнатата хармония на съвместност между напиращите за мигновени изживявания представители на Homo Sapiens и хилядолетното спокойствие на застрашения вид морски костенурки Саretta Caretta,които неслучайно са избрали да гнездят преимуществено тук-по плажовете на залива Лагана..Взаимното наблюдение и съвместното плуване на двата вида само на сантиметри един от друг е доста екзотично преживяване….а и няма данни за установена хранителна верига между тях…

Островчето с форма на гигантска костенурка Маратоноси в залива Лагана създава особено приятни емоции с девствения си плаж от едната страна и прекрасни възможности за гмуркане от другата.Не по-малко приятно е и усещането да доплаваш и акостираш там самостоятелно, съвсем в духа на аргонавтите. 

Присъствието на италианската следа от историята на острова е видна в архитектурата на различните сгради и вили,като директно се срещаш с нея на венецианската крепост на хълма Бохали,откъдето се открива завладяваща гледка към гр.Закинтос.

Прекараното време на този остров ни зареди с толкова положителна енергия,че се почувствахме като победители… Това усещане неизбежно ни отведе не само като участници в туристо потока до Древна Олимпия на Пелопонес и нейните завладяващи измерения на античността -Храма на Хера,Храма на Зевс,работилницата на скулптора Фидий,стадиона,където се провеждали древните олимпийски игри…Сякаш още миг и ще се появяват античните състезатели,гонещи славата и признанието,които носи лавровия венец на победата,строго наблюдавани лично от самия Зевс и намиралата се тук огромна негова статуя от слонова кост и злато,едно от чудесата на древния свят…Музея в Олимпия предоставя изключителни образци от това време.

Този маратон продължи към обиталището на Делфийския оракул.Нямаше нужда да се допитване до гадателката Пития относно мястото на престоя в Делфи -„Куин турс” съвсем ясно го бяха предвидили-хотел „Арион”. Делфийския пейзаж със своите стръмни върхове и сгушила се между тях долина,завършваща в надничащ в далечината морски залив,е оставил без избор бог Аполон относно мястото на съграждане на светилището му.Изкачването на стръмния свещен път Виа Сакра води не само до храма на Аполон,театъра,стадиона ,но и до усета за диханието на победения от Аполон Питон,пророчествата на гадателката, открехващи волята на боговете на очакващите царе и обикновени граждани,както и за духовната състезателност на Питийските игри…

Практическо Инфо

Пътят след „Виа Егнатия” - от Янина до Килини на Пелопонес не е магистрала,но позволява прилична скорост.Същият минава през моста над морето при Патра,от едната страна е селището Рио,от другата-Антирио.Цената за ползване на моста през юли 2013 в едната посока е 13.20 евро на автомобил.Има и ферибот на половин цена,но трябва да се чака,така,че моста е без особена алтернатива.До Закинтос има фериботи от Килини,които през лятото са на около два часа през деня.Няма нужда от предварителна резервация на билети-закупихме ги на место няколко минути преди отплаването-65 евро за автомобил и четирима човека.От лявата страна на пристанището са за Закинтос,а от дясната-за Кефалония.Пътуването е малко над час.Навагио-умишлено избегнахме масовите трипове,предлагани от къде ли не и отидохме до Агиос Николаос на север по-рано сутринта.Там на пристанището си ангажирахме неголяма лодка с капитан за общо 10 човека на стойност 15 евро за възрастен и 7 евро за дете.Пътуването бе много добре организирано-трая три часа и половина с изключетелно добронамерен водач,който ни завря във всяка възможна пещера с надлежни пояснения,остави да плуваме на два пъти сред тях,както и над час на Навагио.Нещо което с големите туристически „титаници” е непостижимо.След това отидохме с колата за да видим плажа и от горе.При сложената наблюдателница винаги има тълпи,но само на 100 метра встрани може спокойно да се съзерцава.За този натоварен ден плажуването на Порто Лимнониас бе отпускащо удоволствие.

Костенурките caretta caretta могат да се срещнат на плажовете Лагана,Каламаки,Дафни,Геракас.Нашият опит с тях-след като наехме управлявана от нас моторна лодка от Лагана,отидохме до остров Маратониси.На връщане от него се взряхме във водата,но уви…всички бяха доста добре прикрити…След това при най-обикновено плуване със шнорхел на около 150-200 метра от плажа на Лагана изведнъж видяхме и се движихме с няколко от тях..

Посещението на Древна Олимпия-само на 60 км. Южно от Килини и на един час път.Входа е 9 евро за възрастни,за деца безплатно,като осигурява достъп до археологическите обекти и музея.Светилището и музея в Делфи са достъпни при същите условия.

P.S. Делфийския постулат „Познай себе си” изисква да се опознае и света …

Прилагаме и няколко снимки.

Поздрави ! 

Дияна,Георги,Маргарита и Константин

Zakynthos Olimpia Delphi 2013 01
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 02
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 03
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 04
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 05
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 06
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 07
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 08
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 09
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 10
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 11
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 12
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 13
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 14
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 15
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 16
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 17
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 18
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 19
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 20
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 21
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 22
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 23
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 24
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 25
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 26
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 27
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 28
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 29
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 30
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 31
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 32
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 33
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 34
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 35
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 36
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 37
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 38
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 39
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 40
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 41
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 42
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 43
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 44
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 45
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 46
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 47
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 48
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 49
Zakynthos Olimpia Delphi 2013 50
тази страница е посетена 2587 път(и)
Още...
Още...
Още...
Още...
Още...